Het WWW en onderwijskundige toepassingen
De onderwijskundige toepassingen van het WWW ontwikkelen zich in hoog tempo.
Je kan denken aan de volgende toepassingen:
- informatie zoeken voor werkstukken, spreekbeurten, etc.
- informatie zoeken over de actualiteit
- educatieve opdrachten, methodegebonden
- educatieve opdrachten, niet-methodegebonden
Kwaliteit Kwaliteit is vooral te vinden bij instanties, die deskundigheid, tijd en geld hebben om educatieve webstes te ontwikkelen. Voorbeelden daarvan zijn het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Onderwijs Televisie en langzamerhand ook de educatieve uitgeverijen.
Actualiteit Een voorbeeld van een site waarbij de actualiteitswaarde hoog is, is de website 'Wijzer door de actualiteit'.
Interactiviteit Een voorbeeld van een website waarbij interactiviteit een belangrijke rol speelt is de site die de Gouden Muis maakt voor kinderen die van lezen houden. Elke maand richt de Gouden Muis de schijnwerpers op een schrijver. Kinderen kunnen aan deze schrijver al hun vragen en opmerkingen kwijt, via e-mail of door chatten.
Voorbeelden van multimediaal en zelfstandig leren op het internet zijn voor het basisonderwijs nog maar beperkt beschikbaar. Voor het voortgezet onderwijs zijn mooie voorbeelden beschikbaar voor gebruik in de tweede fase, bijvoorbeeld bij de Onderwijstelevisie en bij educatieve uitgeverijen.
Sites geschikt voor direct gebruik in de klas In het nu volgende vind je een aantal voorbeelden van websites, die betrekkelijk gemakkelijk in te passen zijn in het reguliere onderwijs. Het is slechts een zeer beperkte selectie, maar uitermate geschikt om een overzichtelijk begin te maken met het gebruik van het WWW in de klas.
- RekenWeb
- Het RekenWeb is bedoeld voor leraren basisonderwijs, ouders en leerlingen en verder iedereen die geïnteresseerd is in het vak rekenen. Op het RekenWeb vind je (reken)software, werkbladen die zo in de klas te gebruiken zijn, een leerlingenpagina, een prikbord en een uitgebreid databestand.
- Kidcity
- Kidcity is een kinderstad op internet. Net als in een gewone stad gonst het er van de activiteit. Bekijk het stadsplan om een overzicht van de mogelijkheden te krijgen. In het postkantoor van Kidcity kunnen kinderen corresponderen met andere kinderen uit de hele wereld.
- Interwad
- De waddenzee op het internet. Deze zeer uitgebreide website biedt een grote hoeveelheid informatie over tal van aspecten van het Waddenzeegebied: natuur en milieu. Opdrachtgevers van deze site zijn het Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Een groot aantal organisaties zijn bij deze site betrokken. De site bevat een zoekoptie binnen de site en een discussieplatform.
- Tweede wereldoorlog
- De Anne Franksite geeft informatie over de bewoners van het Achterhuis en over de tweede wereldoorlog.
- Junior
- Deze site van Meulenhoff Educatief is ontworpen bij de gelijknamige methode Engels. Deze Juniorsite geeft de mogelijkheid de Engelse les anders in te vullen.
- Wijzer door de actualiteit
- De 'Wijzer door de actualiteit' is een website gemaakt door Educatieve Partners Nederland en de Stichting Krant in de Klas. Je vindt er achtergrondinformatie over actuele nieuwsonderwerpen, met lessuggesties aansluitend op bestaande onderwijsmethoden als 'Wijzer ddor de tijd' voor geschiedenis. Voor leerlingen zijn er werkbladen om te printen en uit te werken in de klas. Je kunt individueel of als klas meedoen aan een actualiteitsquiz, aan het gesprek van de dag of reageren op onderwerpen op het prikbord. Bekijk ook eens de Wegwijzer bij de receptie.
- Digitale les over eskimo's
- Het Museon heeft een mooie museumles over Eskimo's oftewel de Inuit op het internet gezet: een leuke kennismaking met dit volk. Leerlingen moeten van alles zelf doen: vragen beantwoorden, uit foto's kiezen, kleine opgaven maken en krijgen dan aangepast commentaar. Probeer het maar eens uit, goed bruikbaar op school!
- CIAO - opdrachtkaarten
- In Amsterdam wordt via het CIAO-project gewerkt aan het aansluiten van basisscholen op internet. De scholen worden voorzien van voldoende computers en software hiervoor. Het doel is ervoor te zorgen dat informatie- en communicatietechnologie een waardevolle aanvulling gaan bieden op bestaande leermiddelen. De website van het project biedt veel voorbeelden, ervaringen, informatie over het project en toegang tot andere relevante websites. Kies Leerkrachten, Educatieve Ondersteuning, Vak en vorming en vervolgens Natuur en Milieu. Bekijk de opdrachtkaarten die gemaakt zijn.
|